top
Please update your Flash Player to view content.
Važnost "Praznika rada" iz godine u godinu dobija na težini, jer pritisci na radnike kroz nametanje sve lošijih uslova rada rastu i prete da ugroze svako ljudsko dostojanstvo i pravo. O ovome, ali i drugim važnim socijalnim i sindikalnim temama govorio je predsednik SSSNS Vladimir Gvozdenović u emisiji "Presek" na TV MOST.
Pošto je zaštita prava radnika odavno postala usko vezana sa izražavanjem nezadovoljstva kroz ulične akcije, Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština učestvovao je i ove godine na Prvomajskom protestu povodom obeležavanja Međunarodnog dana rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.
Na protestu, 1.maja u Beogradu, sa Trga Nikole Pašića, ispred Skupštine i ispred zgrade Vlade Republike Srbije, obraćanjem predstavnika dve najveće sindikalne centrale poslate su jasne poruke i zahtevi radnika, sa akcentom na povećanje plata i uslova za dostojanstven rad, ali i na gorući problem odlaska stanovništa iz Srbije, pogotovo mladih u potrazi za boljim životom.
Kroz slogan "Da plate ustanu, a mladi ostanu” oko pet hiljada članova dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji, penzioneri, članovi drugih sindikata i pokreta, kojima su se pridružili i građani glavnog grada, pokrenuli su pitanja od suštinskog značaja za opstanak jednog društva, države i nacije.
Ovim skupom, pokazali smo da plamen sindikalne borbe i radničkog nezadovoljstva ne može da se uguši praznim obećanjima i da svest građana neće dopustiti uništavanje prava koja su naši preci krvavom borbom ostavili nama u amanet. Veliki cilj je pred nama, a za velike ciljeve dug je i put, stoga svakog dana nastavljamo sa borbom kao da je 1.maj. Fotografije sa protesta.


bottom