top
Please update your Flash Player to view content.
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je uputio Vladi Republike Srbije inicijativu da se izmeni član 257. Zakona o radu i predložio rešenje za očuvanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru i zaustavlјanje procesa sve veće eksploatacije radnika od strane poslodavaca.
SSSS upozorava da će, ukoliko se ne izvrši izmena tog člana zakona, a zbog nemogućnosti poslodavačkih udruženja da dostignu zakonski cenzus, granski kolektivni ugovori nestati sa socijalne scene, što će imati nesagledive posledice po radnike u Srbiji.
Trenutno, poslodavačka udruženja koja zaklјučuju kolektivni ugovor u određenoj grani, moraju da zapošlјavaju više od 50 odsto zaposlenih u toj delatnosti da bi kolektivni ugovor dobio prošireno dejstvo, što bi omogućilo da se granski kolektivni ugovori primenjuju na sve zaposlene u određenoj grani, odnosno delatnosti.
Izmenama Zakona o radu, koje su aktuelne od 2014. godine, uneto je rešenje koje je, praktično, ukinulo mogućnost da kolektivni ugovori dobiju prošireno dejstvo, jer najveći broj poslodavačkih organizacija nema potreban broj zaposlenih.
Tim rešenjem Zakona o radu pogođeno je više od milion radnika u realnom sektoru, poput građevinarstva, polјoprivrede, metalskog sektora, hemije i nemetala i drugih, jer radnici koji obavlјaju iste poslove ne mogu da dobiju istu zaradu, utvrđenu kolektivnim ugovorom.
Time su radnici prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, što vodi sve nižim zaradama i sve većem siromaštvu.
Savez samostalnih sindikata Srbije očekuje da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rada prihvate ovu inicijativu, ukinu zakonski minimum i omoguće da se uslovi rada, prava i obaveze zaposlenih u realnom sektoru izjednače, smanji nelojalna konkurencija i spreči socijalni damping.

bottom