top
Please update your Flash Player to view content.

Delfi dobio sindikalnu organizaciju

Povodom osnivanja sindikalne organizacije Samostalnog sindikata metalaca, "Dnevnik" je objavio tekst ne samo o sindikatu već i o uslovima rada.
"U pogonu britanske kompanije „Delfi” odnedavno je počela da radi sindikalna organizacija, koja za sada broji oko 300 članova.
Predsednica Sindikata Nevena Vukadinović, operaterka u proizvodnji kaže da zaposleni, kojih je trenutno oko 2.500, prilaze sindikatu, ali mnogi ni ne znaju da je formiran jer zbog rada u tri smene članovi Odbora sindikata nisu u mogućnosti fizički da stignu do svakog zaposlenog.
Po njenim rečima, poslodavac je prihvatio osnivanje sindikalne organizacije bez ikakve rezerve i već je uspostavljen i socijalni dijalog, potpisan je Protokol o pregovorima za kolektivni ugovor i Sporazum za članove Odbora sindikata o korišćenju sati tokom radnog vremena za sindikalni rad.
"U Novom Sadu je trenutno menadžerka ljudskih resursa za Jugoistočnu Evropu i s njom se otvoreno razgovara o materijalnom položaju. Posebno je značajno što menadžment uočava potrebe zaposlenih i, kako nam je rečeno, ima nameru da poveća zarade. U proseku se u „Delfiju” mesečno može zaraditi, s toplim obrokom i regeresom, daleko iznad minimalne cene rada. To je uobičajena suma koju strani poslodavci isplaćuju srpskim radnicima, bez obzira na to s koje strane sveta dolaze kod nas. Ona nije dovoljna, i to menadžmet „Delfija” shvata i zato nas je i prihvatio za socijalnog partnera, svestan toga da je dobar radnik – zadovoljan radnik. Naša plata nije fiksna već zavisi od učinka, rada u smenama i od prekovremenih sati", naglašava Nevena Vukadinović.
 
Ona kaže da u kompaniji „Delfi” postoje sindikalne organizacije u svim državama gde privređuje, koje su jake.
"Poslodavac se drži domaćeg Zakona o radu i u tom pogledu zaposleni nisu uskraćenu ni u čemu. Imamo plaćene sate za prekovremeni rad,noćni rad se obračunava po posebnoj ceni, rad vikendom takođe. Kompanija ima godišnji odmor na globalnom nivou pa su svi pogoni gde god „Delfi” privređuje zatvoreni istovremeno. Upravo smo se vratili s godišnjeg jer se na odmor odlazi od polovine jula do polovine avgusta, odnosno 29, 30. i 31. nedelje u godini", ističe Nevena Vukadinović i kaže da uslovi rada u pogonu u Novom Sadu su pristojni, a to znači, između ostalog, da je prostor gde se radi klimatizovan.
"Imamo prvo na dve pauze tokom radnog vremena. U fabrici radi i kantina, čije su cene prilagođene primanjima zaposlenih, uvek ima više vrsta kuvanih jela i nekoliko vrsta peciva, mada zaposleni mogu hranu doneti i od kuće", kaže Vukadinović.
„Delfi” Novi Sad u potpunosti poštuje Zakon o radu i želi da sarađuje sa zaposlenima na konstruktivan način, naveli su u kompaniji povodom početka sindikalnog rada. Mi smo otvoreni za povratne informacije od naših zaposlenih i uvek nalazimo potrebno vreme da saslušamo njihove predloge, a kasnije i da ih realizjemo. Zaposleni, takođe, mogu učestvovati u raznim programima koji se tiču razvoja njihove karijere.
Medicinski pregledi su podržani od „Delfija” i predstavljaju deo procesa regrutacije zaposlenih. Ukoliko je potrebno, šaljemo zaposlene i na specijalističke preglede, u zavisnosti od radnog mesta.
Predsednica sindikata kaže da u kompaniji postoji mogućnost napredovanja i da na to ne treba čekati dugo.
"Na proizvodnim linijama postoje tim-lideri ili vođe koje nadgledaju zaposlene. Preciznost u radu mora da postoji, greške se ne mogu potkrasti, pošto se proizvode električne instalacije za automobilsku industriju. Zato, kada tim-lideri reaguju i zaposlenima ukažu na to da nešto nije dobro urađeno, to ne treba da se shvata kao pritisak na zaposlenog već kao opravdanje da nadzor služi da se greške ne dogode", naglašava Nevena Vukadinović."
Z. Delić - Dnevnik

bottom