top
Please update your Flash Player to view content.

Državni praznik Sretenje-neradni dani 15. i 16. februar

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji članom 1. stav 2.   ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon), predviđeno je da je Sretenje – Dan državnosti Srbije i da se praznuje 15. i 16 februara.
Članom 3. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.
U skladu sa napred navedenim  15. i 16. februar 2016. godine (koji padaju u četvrtak i petak) obeležava se Sretenje - Dan državnosti Republike Srbije i isti se praznuje  neradno.
U Srbiji se 15. februar slavi kao Dan državnosti u sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine, Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije.
Skupština Srbije odlučila je 10. jula 2001. godine da Sretenje bude Dan državnosti.
Zakon o radu  je predvideo da se ne radi na državne praznike. Ko je nadležan za kontrolu? Koje su sankcije za nepoštovanje? Kakva je zaštita prava radnika za rad na državne praznike u državnim, a kakva u privatnim firmama? Koliki je dodatak za rad na državni praznik? Odgovor pogledajte OVDE.

bottom